Om maar gelijk met de de deur in huis te vallen….Geocaching komt op hoofdlijnen op het volgende neer:

  • Iemand verstopt een “schat” op een leuke, mooie, interessante locatie. Deze “schat” wordt de geocache genoemd.
  • Vervolgens maakt hij of zij de schat bekend op het internet door hem aan te melden bij Geocaching.com.
  • De schatzoeker (geocache hunter) zoekt op Geocaching.com een leuke geocache uit, leest de informatie rondom de cache zoals onder andere de GPS coördinaten en stelt zijn of haar hand GPS of Smart Phone hier op in waarna de zoektocht kan beginnen.
  • Indien de de geocache hunter de cache gevonden heeft meld hij zijn vondst op Geocaching.com en laat een persoonlijk berichtje achter. Dit berichtje is bedankje aan de gene die de moeite heeft genomen om een geocach te maken en te onderhouden.

Natuurlijk zit er veel meer achter de bovenstaande punten. Ik heb veel details weg gelaten om je zo snel een overzicht te geven van deze super leuke schattenjacht game!!
Wandelen wordt leuker met Geocaching

Lekker wandelen door het bos of door de duinen is natuurlijk al heerlijk ontspannend maar als je gaat geocachen maak je de wandeling net even wat leuker.

Door een spelelement toe te voegen aan de wandeling (het zoeken van de geocach) welke je ook nog eens naar bijzondere locatie leid haal je meer uit de wandeling.

Tip voor ouders: Uit persoonlijke ervaring weet ik dat kinderen doorgaans niet echt dol zijn op een lange wandeling. 🙂 Geocaching is ook super leuk voor kinderen waardoor je ook voor hen de wandeling een stuk aantrekkelijker kan maken en je ze zonder te mopperen mee naar het bos krijgt ;-).

Hoe werkt geocaching?

Geocaching begint met het uitzoeken van een leuke geocache op de site. Geocaches zijn er in veel verschillende soorten.

Verschillende type geocaches

Zo zijn er wat makkelijkere geocaches waarbij je direct naar een bepaald coördinaat kunt navigeren (traditional caches). Maar er zijn ook geocaches waarbij je eerst langs verschillende locaties moet navigeren om informatie te verzamelen om de uiteindelijke coördinaten van de geocache te achter halen (multi caches).

Bij deze zogenaamde multi geocaches moet je soms ook nog eens raadsels oplossen om de uiteindelijke coördinaten te kunnen bepalen. De eind coördinaten liggen over het algemeen in het verlengde van de eerdere coördinaten waardoor er vaak leuke rondwandeling ontstaat.

Ook de grote van een geocache verschild.

Er zijn geocaches welke niet groter zijn dan een borrelnootje tot aan caches welke bestaan uit een complete schatkist gevuld met allerlei zaken welke je kunt ruilen (HIER KOM IK LATER OP TERUG). Aminutie kisten, pvc voorraad bakjes, pvc

Nadat je een leuke cache hebt uitgekozen laad je de gegevens op je GPS ontvanger of smartphone  (meer informatie hierover vind je in dit artikel op deze site) en vervolgens kun je op pad.
Goodies ruilen

Veel geocaches hebben ruimte voor zogenaamde goodies. Dit zijn kleine kleine stukjes speelgoed welke je kunt ruilen wat het voor kinderen natuurlijk extra leuk maakt. Dit laatste is belangrijk omdat je door te ruilen er voor zorgt dat er voor een ander ook nog iets leuks te vinden valt. Naast speelgoed kan je ook andere zaken als zogenaamde Geocoins en Travel bugs (soms ook reizigers genoemd) in een geocache vinden.

Geocoins en Travelbugs

Geocoins en travelbugs zijn munten of voorwerpen met een uniek nummer waarmee ze traceerbaar zijn op Geocaching.com. Het doel is om de geocoins en travelbugs van de ene geocache naar de ander te verplaatsen en ze op deze manier veel verschillende plaatsen te laten aandoen. Indien je een geocoin of een travelbug verplaatst log je dit ook op geocaching.comwaardoor de eigenaar de reis van de travelbug of geocoin kan volgen. Er zijn travelbug welke al duizende kilometers hebben afgelegd en al veel van de wereld hebben gezien!!

Het zelf bedenken en maken van geocaches.

Er is een grote groep mensen welke het niet alleen bij het zoeken van een geocache houden maar ook zelf een geocache bedenken, maken en onderhouden. Geocaching wordt al jaren lang gedaan en over de hele wereld verspreid liggen er al bijna 2 miljoen geocaches verborgen. Een ongeschreven regel is dat je de locatie van de geocaches geheim houd om ze zo te beschermen tegen vandalisme.

Dit kan soms lastig zijn als je aankomt op de locatie waar de cache bevind en er andere mensen aanwezig zijn op die locatie (welke veelal totaal niet beseffen dat er iets verborgen zit). Je zult dan moeten wachten totdat deze mensen weer weg zijn voordat je de cache kunt pakken. Het geheim houden maakt het ook wel weer extra leuk, geocaching is een “geheim” welke je deelt met 5 miljoen andere geocachers.

Smartphone of hand GPS gebruiken

Even wat over de techniek. Je kunt uitstekend een* smartphone* gebruiken om te geocachen. Een smartphone een aantal voordelen. De verschillende apps welke er beschikbaar zijn maken het mogelijk om de informatie naast de coördinaten beschikbaar hebben tijdens de wandeling zonder dat je deze eerst hoeft uit te printen. Ook kan je zodra je een geocache hebt gevonden deze direct loggen (je vondst registreren) op Geocaching.com. Een nadeel van een smartphone kan zijn dat de GPS ontvanger minder accuraat is dan een hand gps. Echter persoonlijk heb ik hier nooit echt last van gehad.

Probeer het gewoon eens?!!!

Heel Nederland ligt vol leuke en mooie geocaches en een grote kans dat je ook op vakantie geocaches in de buurt kunt vinden. De lokale VVV of de informatie folders bij de receptie heb je niet nodig! Zoek een leuke en mooie geoocache uit waarbij je niet moet vergeten even naar de moeilijkheidsgraad te kijken en de ervaringen van andere te kijken zodat je kunt zien hoe leuk andere de cache vonden en ga op pad!

Meer gedetailleerde informatie vind je op mijn site.

Geocaching is GRATIS, dus waarom zou je het niet eens uitproberen??!