Vrijwel iedereen die begint met geocachen vraagt zicht af of een smartphone nu ECHT ideaal is. Heeft een traditionele hand GPS toch niet een aantal voordelen? In deze blog post zetten we de voor en de nadelen van het geocachen met een smartphone op een rij.

We beginnen met het op een rij zetten van de voordelen van geocachen met een smartphone.

+ De meeste mensen hebben al een smartphone!

Wie heeft er tegenwoordig nou geen smartphone meer? Natuurlijk zijn er nog een aantal mensen die niet veel gebruik maken van hun mobieltje en daarom nog nooit over zijn gestapt naar een smartphone maar deze groep is duidelijk in de minderheid.
Als je wilt beginnen met Geocachen is het natuurlijk fijn dat je eerst kosteloos kunt kijken of je het wel echt leuk vind. Het aanschaffen van een GPS is dus niet direct nodig en voor zowel IOS als Android zijn er gratis apps te vinden in de vorm van Looking4Cache of C:GEO.

+ Cache informatie altijd bij de hand

Hints, logs, kaarten als je wilt heb je het allemaal bij de hand op je smartphone. Een data verbinding is niet noodzakelijk. Apps zoals c:geo bieden de mogelijkheid om geocaches offline op te slaan. Ook kaarten kan je prima offline opslaan op je smartphone > zie bijvoorbeeld dit filmpje:

Voor puzzel caches zijn tools erg handig om de puzzel op te lossen. Ook hier bied je smartphone vaak een uitkomst.

+ Foto’s koppelen aan een logpost

Het is leuk om een foto te maken van de omgeving of misschien een travelbug en deze te koppelen tijdens het loggen van de cach. Dit kan je doen met een normale camera, deze later koppelen aan je pc, loggen en vervolgens de foto uploaden….Maar het is natuurlijk wel wat makkelijker als je met je smartphone een foto maakt en deze direct kunt koppelen als je met die zelfde smartphone de geocach logt. 😉

+/- Nauwkeurigheid van de GPS

In het verleden was de nauwkeurigheid van de GPS een voordeel van een hand GPS ten aanzien van een smartphone. Echter als je tegenwoordig een beetje recent model hebt gaat dit voordeel niet meer op. Zeker de high end toestellen hebben een prima nauwkeurigheid die niets te onder doet van een hand GPS.

Heb je nog een erg oud model smartphone, dan zou je tot de conclusie kunnen komen dat hij onvoldoende nauwkeurig is. Ik stel voor dat je het gewoon probeert om zo te ervaren of je mobieltje nauwkeurig genoeg is, mijn ervaring is dat je over het algemeen niet teleurgesteld zult worden.

+/- Thuis loggen is leuker

Sommige mensen vinden het leuk om al hun cach avonturen te “herbeleven” door thuis achter de pc een uitgebreid verslag / log post te schrijven. Dit is voor sommige een argument om GEEN smartphone te gebruiken. Zelf heb ik hier minder gevoel bij. Je kunt, als je dat wilt ook prima thuis loggen als je een geocach met je smartphone hebt gevonden.

– De batterij van een smartphone is snel leeg.

Een van de duidelijkere nadelen van een smartphone is dat de batterij nogal snel leeg loopt als je hem gebruikt om mee te geocachen. De oorzaak hiervoor lig bij de GPS en het scherm van de smartphone. Zeker deze laatste is een ware grootverbruiker!

Tips:

  • Je kan het verbruik van het scherm wat beperken door de helderheid wat lager in te stellen.
  • Ook kan je een mobiele oplader voor je smartphone aanschaffen.
  • Verder is het voor verschillende telefoons mogelijk om een batterij met extra grote capaciteit of een reserve-batterij aan te schaffen.

– Robuustheid van smartphones vs een GPS

De robuustheid en waterdichtheid van smartphones is in de loop van de jaren wel wat verbeterd. Zo wordt er onder andere vaak extra gehard glas gebruikt wat veel minder snel krast. Toch blijven smartphones erg kwetsbaar, zeker als je ze vergelijkt met een hand GPS. De behuizing van een GPS is er over het algemeen op gemaakt om juist “in terrein” gebruikt te worden.

Conclusie

De smartphone heeft in de afgelopen jaren veel terrein gewonnen ten opzichten van de GPS. Voor veel argumenten als bijvoorbeeld kosten mobiel gebruik gaan niet meer op. De meeste apps hebben allerlei functies waardoor je prima offline kunt geocachen.

Mijn persoonlijke mening:

Geocachen met een smartphone lijkt de toekomst te hebben. Dit o.a. door de opkomst van nieuwe vormen van caches die gebruikmaken van de functies van een smartphone, een voorbeeld is de barcodescanner. Natuurlijk blijft het een persoonlijke keuze. Wat gebruik jij? Wat is jou mening? Laat het hieronder weten!!