De meeste smartphones beschikken over een prima GPS, en dat is goed nieuws!!

Dit betekend dat als je over een smartphone beschikt je alleen nog een geschikte GPS app / geocaching app nodig hebt zodat je op pad kunt! Wij als Nederlanders kijken dan natuurlijk eerst of er misschien een GRATIS app is die voldoende bij onze wensen aansluit…..en ook hier GOED nieuws in de vorm van c:geo voor Android!!

Waarom geocachen met je smartphone?

Geocaching vroeg voor de introductie van de smartphone aardig wat planning vooraf. Denk aan bijvoorbeeld het opnemen van de coördinaten, het verkrijgen van kaarten en het loggen van de cach (dat kon pas weer bij thuiskomst).  Het is nog steeds wel verstandig om huiswerk te doen maar niet meer noodzakelijk. Met een app als c:geo heb je alle gegevens bij de hand op je smartphone. Het is zelfs mogelijk om de gegevens offline op te slaan op je telefoon zodat je ook in gebieden waar je geen internet dekking hebt toch over de gegevens van de geocach kan beschikken.

Hoe werkt c:geo?

Laten we eens kijken hoe c:geo ongeveer werkt. c:geo is dus een GRATIS app (heerlijk om te zeggen toch?) en is beschikbaar via de Andoid Market (link vind je onderaan deze pagina). c:geo Maakt logischerwijs gebruik van de geocach en accountgegevens van Geocaching.com, dit is dan ook de reden dat je een (gratis) account bij Geocaching.com nodig hebt. Het is ook mogelijk om je twitter account te koppelen zodat c:geo automatisch je vondsten op twitter deelt. Als je c:geo opstart krijg je een aantal opties voor je neus:

c geo hoofd scherm

c:geo hoofd scherm

c:geo Live map

De live map geeft je (zodra de GPS in je smartphone jou locatie heeft bepaald) een overzicht van alle geocaches bij jou in de buurt. Super handig als je bijvoorbeeld bij iemand op visite bent of een wandeling aan het maken bent om te kijken of je even snel een geocach kan oppikken!

De live map is ook erg handig om te kijken of er niet misschien een sloot of ander obstakel tussen jou en de geocache in ligt. De blauwe pijl in het midden van de kaart geeft jou huidige locatie aan.

(Als je je af vraagt wat de verschillende (groene en blauwe) markeringen betekenen kan je het best even dit artikel op deze site lezen.)

c geo kaart scherm

c:geo kaart

(De lachende gezichtjes geven de caches aan welke je al hebt gedaan.)

Basis geocache gegevens.

Als je op een van de geocaches druk krijg je een aantal basis gegevens van deze cache te zien. Deze gegevens zijn vaak voldoende om je een beeld te geven van de moeilijkheidsgraad en de bereikbaarheid van geocache.

c geo geocach details

c:geo geocach details

(Vraag je je af wat deze gegevens precies inhouden? lees dan even dit artikel op deze site.)

Het kompas

Als je op het kompas symbool naast het vraagteken druk krijg je een kompas getoond die je kunt gebruiken om de geocache te zoeken. De afstand rechtsboven is is de afstand in een rechte lijn tussen jou en de geocache. Je zult door de tussenkomst van gebouwen sloten en andere obstakels dus een wat grotere afstand moeten afleggen dan wat hier is weergegeven.

c geo kompas

c:geo kompas

Meer details

Even terug naar de live map, druk weer op een van de zichtbare geocaches. Door nu op meer details te drukken krijg je alle gegevens (zoals deze ook op de individuele geocach paginabeschikbaar zijn) getoond. Dit omvat onder andere

  • de hints,
  • de omschrijving van de cache
  • en de logs van andere cache hunters.
c geo geocach scherm

c:geo geocach scherm

Geocaches in de buurt

Op het hoofdscherm van c:geo kan je ook drukken op “in de buurt“. Dit levert een tekstuele lijstje op met geocaches in jou omgeving. Misschien handig?…maar zelf gebruik ik het eigenlijk nooit omdat de live map naar mijn mening prettiger werkt.

c geo geocaches dichtbij scherm

c:geo geocaches dichtbij scherm

cgeo en offline gebruik

Nu is het natuurlijk zo dat de gegevens alleen beschikbaar zijn als je een internet verbinding hebt. Dit is niet altijd het geval als je gaat geocachen in bijvoorbeeld een bosrijk dun bevolkt gebied. Maar ook hier is aan gedacht. c:geo heeft de mogelijkheid om alle gegevens als kaarten en geocache informatie offline op te slaan.

c geo offline opslaan

c:geo offline opslaan

Zoeken in cgeo

Op het hoofdscherm heb je ook nog de mogelijkheid om te zoeken op tal van zaken zoals

  • De coordinaten
  • zoekwoorden
  • adres gegevens
  • GC code (dit is een unieke code voor een geocache op geocaching.com)
c geo zoeken scherm

c:geo zoeken scherm

Zoals je ziet is cgeo erg compleet! Het bevat alles wat een cache hunter nodig heeft.

Geocaching is super. Het brengt je op plaatsen met soms schilderachtige taferelen waar je normaal gesproken nooit zou komen. Ook maakt het de wandeling voor volwassenen en kinderen een stuk leuker en spannender. Heb je een Android smartphone? Waar wacht je dan nog op!! c:geo is gratis!!!

Veel plezier!!

  • De c:geo website vind je : hier
  • cgeo in de Android play store: hier

Wil je c:geo in actie zien? Hier onder een (wat langdradig maar duidelijke) filmpjes.